Processzor(CPU)

Processzor (CPU)

Egy számítógép összeállításának igen fontos része a processzor (CPU) kiválasztása. Ez ugyanis nagyban befolyásolja majd az épített gépének a sebességét. Mind az Intel, mind az AMD híveként itt garantáltan megtalálja azt a processzort, amelyre szüksége van. Ha már megvan, hogy milyen alaplapot szeretne, itt rászűrhet a foglalat típusára, hogy garantáltan kompatibilis CPU-t válasszon.

A termékek nevei is sok információt tartalmaznak. Rájuk kattintva a termékoldalon további részletes és nagyon hasznos információkhoz juthat, melyek megkönnyítik a döntését.

Nézet:
Sorrend:
Sorrend:

Egy asztali számítógép összeszerelése során minden egyes részt külön-külön kiválaszthat. Ez bár időigényesnek hangzik, de megéri a ráfordított időt. Így ugyanis garantáltan minden egyes részegység olyan lesz, amilyet szeretne. Így biztosíthatja magának, hogy minden egyes rész ugyanazt a célt szolgálja: megfelelni az Ön igényeinek, elvárásainak. Így valóban olyan PC-je lesz, mely tökéletesen kiszolgálja azt a tevékenységet, melyre szánja. Nincs ez másként a processzorok esetében sem, melyekből pont olyat, pont olyan erősségű választhat, amilyenre szüksége van.

AMD vs. Intel processzor (CPU)

Van egy gyártó szerinti szűrési lehetőség a bal oldalon. Ez azért jöhet jól, mert vannak olyan felhasználók, akik eleve gyártó szerint szeretnék tudni a lehetőségeiket. Egyesek az AMD-re, mások az Intelre esküsznek. A gamerek jellemzően inkább AMD-t, míg a munkához számítógépet építők inkább talán az Intelt preferálják. Minden esetre Önnek bármelyik is legyen a favorit, egy gombnyomással szűrhet preferált gyártójára.

Kompatibilitás

Ez egy nagyon fontos tényező, ha egy asztali számítógép alkatrészeit válogatja össze. Mindennek passzolnia kell mindenhez, ami hol könnyebb, hol nagyobb odafigyelést igényel. Mindennek az alapja az alaplap, mely sok mindent meghatároz, például a CPU típusát is. Nagyon fontos, hogy olyat válasszon, mely illik a választott alaplaphoz.
Ennek kiszűréséhez kiválóan használható a bal oldali szűrők közül a foglalat típusára való szűrési lehetőség. Csak szűrjön rá a megfelelő foglalattípusra, és máris csak olyan processzorok maradnak a listában, melyek kompatibilisek lesznek a választott alaplappal.
A további alkatrészek és perifériák kiválasztása már sok esetben egyszerűbb lesz, mert univerzálisabbak, mint a most kiválasztott fő alkatrészek. De azoknál is arra kell figyelni, hogy garantáltan legyen megfelelő csatlakozási lehetőség a számítógép többi részéhez (jellemzően az alaplaphoz).

Gyorsítótár (CACHE)

A szűrési lehetőségek között ott van a gyorsítótár mérete. Ez nem véletlen, ugyanis nagy különbségek lehetnek az egyes processzorok között. Ráadásul minél nagyobb a CACHE mérete, annál gyorsabb lehet a választott CPU is. Fontos ugyanakkor a termékoldal megtekintése is az L2-es gyorsítótár mérete miatt, ugyanis a szűrés az L3-asra vonatkozik. A legalább 16 MB-os CACHE méret már kiváló eredményekkel kecsegtet, érdemes ez irányba keresgélnie.

Grafikus kártya a CPU-ban?

Számos olyan megoldás van már a piacon, amikor a processzor már eleve tartalmazza a grafikus kártyát is. Amennyiben nincs szükség óriási grafikus teljesítményre, akkor ez elég lehet külön videókártya beszerzése nélkül is. Épp ezért erre is lehet külön szűrni a bal oldali menüben.

Órajel, magok és szálak száma

Bár külön nem tud rá szűrni, de ügyeltünk rá, hogy a termék nevében szerepeljen a processzor órajele. Ez egy nagyon meghatározó paraméter, ahogy a termékoldalon a magok és a szálak száma is.